Dit zijn opnames van Indian Curry. Ik heb het gekocht bij de De Vegetarische Slager in Den Haag. Deze paradoxale 'slager' heeft vorige week als eerste in Nederland een vegetarische slagerij geopend. Hij is helemaal geen slager, want er wordt geen dier geslacht. Er komt helemaal geen dier aan te pas. Vegetarische slager is gewoon een leuke, uitdagende naam. Ik noem het kip omdat het qua structuur, dus als je het kauwt, ontzettend veel op lijkt op kipfilet. Maar het is 100% plantaardige soja. Het unieke aan deze vleesvervanger is dat de fabrikant het een vezelige en gelaagde structuur heeft meegegeven (zie foto 2), net als bij spiervezels. Het wordt geproduceerd door de Wageningse producent Ojah (Eet Beeter) en is gerust een doorbraak te noemen.
Wedstrijd
Tot nu toe leken vleesvervangers niet op vlees. Dit product wel. En volgens de website van de vega-slager vinden zelfs doorgewinterde vleeseters het verdacht veel op kipfilet lijken. Het zou interessant zijn, en zeer informatief om wedstrijden te organiseren wie van de vleeseters, de kenners, de experts, de topkoks, echt van namaak kan onderscheiden in een dubbelblind onderzoek. Als de experts echt niet van namaak kunnen onderscheiden, kunnen we zeker een doorbraak verwachten. Zo'n wedstrijd kan bovendien een stimulans zijn het product nog meer te verbeteren (1). Ik vraag me af als je smaak, voedingswaarde, beleving, etc volledig kan vervangen, waarom zouden we dan nog vlees afkomstig van levende dieren nodig hebben? Vitamine B12? Volgens de producent zitten er geen toevoegingen in het product. Dus moet je zelf zorgen voor vitamineB12 (melk,eieren).
Motivatie
Voor mij is het product een stap om de bioindustrie de wereld uit te helpen. Om te beginnen in Nederland. Tevens om de inefficiënte omzetting van plantaardig voedsel naar dierlijk eiwit (vlees noemt men dat ook wel) terug te dringen. En bovendien hebben we dan een stap gezet in het omlaag brengen van die 18% broeikasgas uitstoot waar de wereldwijde veeteelt voor verantwoordelijk is. De primaire motivatie van beide bedrijven is betere vleesvervangers produceren, zo kun je uit hun website opmaken. Ze doen op hun websites geen uitspraken over de bio-industrie. Misschien zou dat te negatief overkomen? Het moet toch meegespeeld hebben zou je denken. Opvallend is dat het Vleesmagazine juli 2010 een redelijk objectief en neutraal artikel heeft gepubliceerd over de nieuwe vleesvervanger (hier), terwijl je zou verwachten dat ze vleesvervangers onzin vinden of zelfs bedreigend voor hun handel. Misschien is zoiets het resultaat van het beleid van beide bedrijven zich niet openlijk tegen de bioindustrie te keren? Misschien is de markt voor vleesvervagners nog te klein (2%) om bedreigend te zijn? Hoe dan ook, de nieuwe vleesvervanger is een stukje innovatie op het gebied van levensmiddelentechnologie door een Nederlands bedrijf. En daar mogen we trots op zijn.
Supermarkten
Het is nu nog maar in 1 winkel te koop. De fabrikant is nog niet zo ver, dat er grootschalig geproduceerd kan worden. Waarschijnlijk volgend jaar. Om een echte doorbraak te worden moet het in supermarkten liggen. En moet de prijs wel lager zijn dan die van biologische kip.
Zie ook: Dierenbescherming ontwikkelde vleeskeurmerk ‘Beter Leven’ voor bioindustrie vlees
Noten
- Precies zo'n test is al gedaan voor de Belgische radio: hier met verrassend resultaat dat 14 van de 15 mensen niet door hadden dat ze géén vlees aten (en interview met Jeroen Willemsen, directeur Ojah).
0 comments:
Post a Comment