In
mijn vorige blog besprak ik
Hoe rekbaar is onze planeet? van John van Rhijn. Het is een uitstekend boek, maar het klimaat wordt sterk onderbelicht. Hij vindt dat het klimaatprobleem veel te veel aandacht krijgt en vindt het niet grootste probleem van onze tijd.
Dat de verhoging van het CO2 gehalte van de atmosfeer onverwachtse effecten op de biosfeer heeft, blijkt uit een publicatie in
Nature vandaag waarin geconcludeerd wordt:
"that elevated CO2 stimulated N2O emissions by 18.8%, and that CH4 emissions from wetlands increased by 13.2% and from rice paddies by as much as 43.4%."
|
Proposed mechanisms of increased N2O and CH4 emissions from soils © Nature 14 Jul 2011. |
Het blijkt dat verhoging van CO
2 gehalte van de atmosfeer leidt tot een verhoogde CO
2 opname door planten, met als gevolg verhoogd bodemactiviteit, met als gevolg een hogere methaan CH
4 en stikstofoxide N
2O (lachgas) uitstoot uit de bodem. Methaan en stikstofoxide zijn pas echte broeikasgassen: methaan heeft een 25x zo sterk effect en stikstofoxide is zelfs 300x zo sterk als CO
2. Dit zijn zijn effecten die je niet mag verwaarlozen. Het is positieve feedback in het klimaatsysteeem. Het klimaatprobleem kun je en mag je wetenschappelijk en ecologisch gezien niet verwaarlozen. En het klimaatprobleem heeft weer effect op het wereldvoedselprobleem. etc.
Terugkomend op het boek van Johan van Rhijn: of Al Gore nu in een SUV rijdt of niet, klimaatopwarming is en blijft een reëel probleem dat verweven is met alle ander problemen die van Rhijn in zijn boek noemt (wereldbevolking, economie, voedsel, ecosystemen). Die plantjes en bacteriën weten toch niet of Al Gore in een SUV rijdt?
bron: Alexander Knohl & Edzo Veldkamp: Global change: Indirect feedbacks to rising CO2,
Nature News and Views 14 Jul 2011.
You might also like: boeken,
klimaat,
tijdschriften
0 comments:
Post a Comment